Zdrowe masło migdałowe

Na rynku możemy spotkać się z coraz większą ilością produktów, które stają się nie jako zdrowym zamiennikiem dla standardowych ich wersji. Wynika to przede wszystkim z mody na zdrowe odżywianie się. Z tego też powodu coraz więcej sklepów zarówno tych dużych, jak również tych mniejszych posiada w swojej ofercie tego typu produkty. Zdrowe zamienniki są oczywiście nieco droższe od ich tradycyjnych wersji, ale, gdy zależy nam na zdrowej i mniej kalorycznej diecie warto jest rozważyć ich wprowadzenie do jadłospisu.

Masło otrzymywane z migdałów

masła migdałowe cenaPrzykładem takiego zamiennika może być masło orzechowe. Jest to produkt, który cieszy się dużą popularnością wśród polskich konsumentów. Otrzymywany jest on z orzechów arachidowych, które poddawane są procesowi mielenia. W ten sposób otrzymuje się masę o lekko lejącej konsystencji, która może być wykorzystana, jako dodatek do śniadania. Nie mniej jednak masło orzechowe jest dość kaloryczne. Ponadto bardzo dużo osób, w tym dzieci może mieć uczulenie na orzechy ziemne. W związku z tym producenci tego typu wyrobów znaleźli odpowiednią alternatywę. Jest nią masło migdałowe. Migdały co do zasady nie wywołują takich alergii, jak orzechy ziemne. Ponadto są one nieco mniej kaloryczne. Z tego też powodu mogą być stosowane, jako element zdrowszej i mniej kalorycznej diety. Oczywiście warto pamiętać, że wszystko w nadmiarze może nas doprowadzić do nadwagi. Z tego też powodu warto jest spożywać masło migdałowe w odpowiednich ilościach. Jeśli chodzi o masła migdałowe cena tego produktu może być nieco wyższa, niż masła orzechowego. W wielu sklepach możemy spotkać się z cenami, które oscylują w okolicy około dwudziestu pięciu złotych za słoik. Warto jednak sprawdzić, czy dany produkt nie jest przykładowo produktem ekologicznym. W takim wypadku jego cena może być nieco wyższa. Standardowa cena masła migdałowego powinna oscylować w granicach dwudziestu złotych. Z całą pewnością jest to cena nieco wyższa, niż masła orzechowego, jednak jej wartość wynika przede wszystkim z wyższej ceny produktów bazowych.

Produktem bazowym są oczywiście migdały. Ich cena zazwyczaj wynosi około pięćdziesiąt złotych za jeden kilogram. Nie mniej jednak warto mieć na uwadze, że są one najmniej kaloryczne spośród wszystkich typów orzechów. Nie zawierają bowiem aż tyle tłuszczu. Z tego też powodu warto rozważyć wprowadzenie ich do diety, niezależnie od tego, czy się odchudzamy, czy też nie. Zawierają one bardzo dużo innych składników odżywczych, które są niezbędne naszemu organizmowi.