Soki owocowe dostępne na rynku

Każdy z nas lubi zjeść lub napić się czegoś słodkiego, bo to smak, który uwielbiamy od wczesnego dzieciństwa. Jednak trzeba ostrożnie podchodzić do takich produktów, ponieważ często ich słodycz wynika z faktu dodania do nich białego cukru lub słodzików czy syropu glukowowo – fruktozowego. Najlepiej wybierać naturalne napoje i soki, które zawierają jedynie cukry już w nich występujące lub mają dodatek miodu.

Gdzie kupimy dobry sok?

firma produkująca soki owocoweZdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta zakłada spożywanie każdego dnia porcji pięciu warzyw i owoców, które są źródłem najważniejszych witamin i minerałów. Najlepiej je spożywać na surowo, ponieważ podczas obróbki termicznej tracą swoje wartości i bezpowrotnie ginie większość witamin. W związku z czym najlepiej jest je jeść w całości lub w formie soków. Jeżeli chodzi o drugie rozwiązanie, to możemy je kupić w sklepach lub samodzielnie przygotować w domu. Sklepowe pozycje bywają różne, ponieważ nie każdy producent kładzie nacisk na najwyższą jakość produktu. Niejedna firma produkująca soki owocowe może do nich dodawać cukier, syrop glukozowy czy syrop glukozowo – fruktozowy aby wzmocnić smak czy po prostu sprawić aby był słodszy. Jak wiadomo każdy z nas lubi słodki smak, ale najważniejsze aby był on uzyskiwany naturalnie. Przecież dojrzałe owoce są same w sobie słodkie, gdyż zawierają fruktozę. Producenci, którzy specjalizują się w produkcji ekologicznych soków, nie dodają do nich żadnych substancji słodzących ani konserwantów. Najlepszym sposobem na pozyskiwanie zdrowego soku jest tłoczenie na zimno całych owoców, gdyż dzięki temu w produkcie końcowym pozostają wszystkie cenne witaminy i minerały. W przypadku zwykłych sokowirówek w trakcie produkcji pulpa się podgrzewa, co szkodzi sokom, ponieważ obniża ich wartość odżywczą. Później takie soki są poddawane procesowi pasteryzacji, aby pozbyć się z nich wszelkich bakterii i wydłużyć ich przydatność do spożycia. Przeważnie są one zamykane w szklanych butelkach, które można przechowywać nawet dwanaście miesięcy.

Soki owocowe można kupić niemalże w każdym sklepie spożywczym, na stacji benzynowej, w specjalnych punktach wyciskających je na bieżąco czy nawet w kioskach. Jednak nie wszystkie mają taki sam skład. Istnieje wiele technik pozyskiwania soków, ale najlepsze jest tłoczenie na zimno owoców. W ostatnich latach powstaje coraz więcej producentów, którzy stawiają właśnie na taką formę wytwarzania soku, co bardzo cieszy konsumentów pragnących się zdrowo odżywiać. Pomimo, że jego cena jest nieco wyższa niż zwykłego soku, to nie brakuje na niego chętnych.