Smak salami z parmezanem

Poszukując niebanalnych, włoskich smaków, warto wypróbować zarówno sery, jak i wędliny. Sycylijskie sery pochodzą standardowo od lokalnych producentów, którzy wytwarzają je według wielowiekowych receptur w tradycyjny sposób. Również wędliny są wytwarzane w sposób naturalny. Co jeszcze warto wiedzieć na temat popularnych włoskich serów i wędlin? Jak sprawdza się ich połączenie i czy rzeczywiście warto zdecydować się na spróbowanie salami z parmezanem? Zdecydowanie są to wyraziste smaki, które mogą przypaść do gustu wielu osobom.

Jak powstaje salami z parmezanem?

wyborne salami z parmezanemDo wyrobu włoskich serów producenci używają wyłącznie świeżego mleka od owiec i krów z własnych hodowli. Zwierzęta te hoduje się naturalnie i karmi przede wszystkim świeżą trawą. Same sery są przeważnie produkowane w małych wytwórniach, w których cały proces produkcji opiera się o ludzką pracę. Samo dojrzewanie serów odbywa się w sposób naturalny, w warunkach zalecanych dla danego gatunku sera. Z tego właśnie powodu dostępność serów jest uzależniona w znacznym stopniu od pory roku oraz warunków pogodowych. Także włoskie wędliny powstają naturalnie, bez dodatków barwników, substancji mięsozastępczych, aromatów sztucznego pochodzenia czy środków, które poprawiają wiązanie wody. Do produkcji wykorzystywane jest wyłączni starannie wyselekcjonowane mięso, które pochodzi z lokalnych ubojni, bez antybiotyków, hormonów czy stymulatorów wzrostu. Warto zdecydować się na wyborne salami z parmezanem. Jest to idealne połączenie sera oraz wędliny. Samo salami najczęściej jest przygotowywane z wieprzowiny, rzadziej z innych  rodzajów mięsa albo z ich niewielkim dodatkiem. Może być w tym celu zastosowana wołowina, drób czy dziczyzna. Przed wiekami wędlina ta była wyrabiana także z mięsa oślego, przez co wciąż w Polsce panuje przekonanie, że jest to obowiązkowy składnik salami. W rzeczywistości nawet we Włoszech oślina jest wykorzystywana bardzo rzadko. Standardowo przyrządzana jest z niej słynna włoska wędlina – salame di asino.

Tradycja wytwarzania salami pochodzi z północnej części Włoch. Smak tej wędliny jest charakterystyczny nie tylko przez sporą zawartość soli, jak i przez pleśniowy nalot znajdujący się na skórce. Dodatek parmezanu daje jeszcze ciekawszy efekt smakowy. Prawdziwe salami jest to wysokiej jakości surowa wędlina, która musi przejść przez skomplikowany proces produkcyjny. Zamrożone mięso rozdrabnia się w krajalnicach, następnie wzbogaca czosnkiem, papryczkami albo pieprzem, aby nadziać nim naturalną osłonkę i uwędzić.