Słodki dodatek do diety

Wydechy motocyklowe oraz testy nowych rozwiązań technicznych.

Miód posiada wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych. Prawdziwy miód pomaga na choroby krążenia, gardła, jest smaczny i pożywny. Jest genialnym zamiennikiem cukru białego, ale uwaga ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, przez co niestety nie mogą go jeść ludzie chorzy na cukrzycę. Wyróżniamy kilka rodzajów miodu, gryczany, wielokwiatowy, brzozowy, lipowy a nawet i malinowy. 

Zdrowy zamiennik cukru

smaczny miód malinowyMiód ma również genialny smak i zapach, może mieć konsystencję gęstą, płynną lub bardziej zacukrzoną. Miód możemy dodawać niemal do wszystkiego aby zastąpić cukier. Najlepiej sprawdza się jednak w kuracji chorób grypy czy przykładowo  zapalenia płuc. Ponadto miód ma ogromne właściwości kosmetyczne, jest genialny po wymieszaniu z żółtkiem jaja czy piwem na włosy. Włosy po takiej kuracji są błyszczące miękkie i odżywione. Co ciekawe włosy po tego typu kuracji są łatwe w rozczesywaniu. oprócz włosów miód wspaniale nadaje się do pielęgnacji twarzy, przykładowo jako maseczka. Mieszanka miodu z kawą genialnie odżywi twarz i nada jej blasku. Peeling z miodem, kawą oraz cukrem również będzie wspaniałym pomysłem na ukojenie zmysłów po ciężkiej pracy.  Wymieszaj 3 łyżki miodu, 1 łyżkę zmielonej kawy i jedną łyżkę cukru białego. Namocz skórę wmasuj peeling w kąpieli, następnie wmasuj w skórę i dobrze spłucz, żeby nic się nie kleiło. Z kolei smaczny miód malinowy jest rzadkością, pozyskuje się go w największej ilości na Lubelszczyźnie, która jest wiodącym producentem malin.  Miód ten posiada smakowitą i złocistą barwę, charakteryzuje się specyficznym delikatnym malinowym zapachem. W miodzie zawartych jest około 50 olejków eterycznych, które są pozyskane uprzednio z nektaru. Miód składa się głownie z węglowodanów, glukoza i fruktoza niestety nie mogą go spożywać osoby chore na cukrzyce, gdyż ma bardzo wysoki indeks glikemiczny. Zdrowe osoby oczywiście mogą jeść w większych ilościach, ponadto taki miód zawiera sporo składników mineralnych jak potas, fosfor czy żelazo i magnez, które są potrzebne w normalnym funkcjonowaniu. Dodatkowo miód malinowy zawiera sporo witamin z grupy B czyli B1,B2 etc. 

Miód jest bardzo zdrowy, idealnym zamiennikiem cukru, w dodatku zawiera sporo witamin i jest bardzo pożywny. Może być stosowany również jako zamiennik niezdrowych słodyczy. Miód można również dodawać do sałatek, dressingów, owsianki, herbaty czy piwa bezalkoholowego. Wybitnie dobrze smakuje z jogurtem  czy w czarnej kawie. Miód malinowy więc to samo zdrowie, zwłaszcza w 100 procentach naturalny.