Prozdrowotne działanie oleju lnianego

Warto wzbogacić swoją dietę o tłoczone na zimno oleje, gdyż wykazują one wyjątkowe właściwości. Doskonałym wyborem będzie olej lniany, który jest cennym źródłem kwasów omega, wykazuje działanie antyoksydacyjne, chroni przed rozwojem nowotworów. Obniża także poziom cholesterolu we krwi. Produkt taki można stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Świetnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry, włosów oraz paznokci. Len zwyczajny jest rośliną uprawną, posiada charakterystyczne kwiaty o niebieskich płatach.

Korzyści ze spożywania oleju lnianego

zimnotłoczony naturalny olej lnianyRoślina wytwarza torebki nasienne, w których znajdują się nasiona znane pod nazwą siemię lniane. Szarobrązowe ziarenka wydzielają śluz, są częstym dodatkiem do różnorodnych potraw oraz pieczywa. Wysokiej jakości olej powinien być pozyskiwany metodą tłoczenia na zimno. Charakteryzuje się on lekko orzechowym smakiem i aromatem, ma żółtą barwę. Jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego jest doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Jego regularne stosowanie skutecznie zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, poprawia samopoczucie. Należy pamiętać, iż olej lniany jest wrażliwy na działanie światła oraz wysokich temperatur. Należy go zatem przechowywać w butelce z ciemnego szkła, w zaciemnionym pomieszczeniu lub lodówce. Nie należy używać go do smażenia. Może być spożywany jedynie na surowo, jako dodatek do sałatek, koktajli lub surówek. Zimnotłoczony naturalny olej lniany skutecznie reguluje poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, chroni przed chorobą wieńcową, zawałem serca. Obniża ryzyko pojawienia się zatorów, rozszerza tętnice. Może być stosowany profilaktycznie w zapobieganiu chorobom nowotworowym. Redukuje stan zapalny, a także wspomaga metabolizm. Przyspiesza trawienie, wspomaga organizm w oczyszczaniu ze zbędnych produktów przemiany materii. Sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Wykazuje także kojący wpływ na układ nerwowy, usprawnia proces zapamiętywania.

Ma także zastosowanie w pielęgnacji, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Warto stosować go zatem zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Przywraca on równowagę w produkcji sebum, dostarcza skórze cennej witaminy E. Sprawia, iż cera staje się elastyczna, skutecznie zmniejsza zmarszczki, spowalnia proces starzenia. Można go stosować jako dodatek do masek, a także innych kosmetyków. Warto włączyć go także do pielęgnacji włosów oraz skóry głowy. Pobudza wzrost pasm, poprawia ich elastyczność, nadaje im miękkości oraz wyjątkowego blasku.