O maśle shea słów kilka

Masło shea to najczęściej wykorzystywany składnik kosmetyków. Stoi na czele składu wielu kremów, czy balsamów, często z naturalnym składem. Samo masło jest olejem, który otrzymujemy z przetwarzania orzechów pozyskiwanych z rośliny o nazwie Masłosz Parka. To właśnie ten olej przemysł kosmetyczny nauczył się wykorzystywać w procesie produkcji kosmetyków. Dlaczego jednak masło shea zajmuje tak wysokie miejsce na liście najczęściej wykorzystywanych przez producentów oraz najbardziej pożądanych przez konsumentów składników?

Właściwości odżywcze masła shea

odżywcze masło sheaOkazuje się, że odpowiedź na to pytanie jest banalnie prosta. Obecnie panuje moda na kosmetyki naturalne, a kobiety chętniej sięgają po produkty oznaczone utartym już sloganem „eko”, „bio”, „100% bio”, czy też „naturalny produkt”. Jak już wiemy ze wstępu, masło shea pochodzi z natury, więc spełnia oczekiwania osób, które sięgają po takie produkty. Dodatkowo okazuje się, że ma wspaniałe właściwości pielęgnacyjne. Odżywcze masło shea jest produktem olejowym, a co za tym idzie zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Do witamin tych należy witamina A oraz witamina E, które poprawiają stan naszej skóry, przyspieszają jej regenerację, nawilżają i zapobiegają jej wysuszeniu oraz łuszczeniu. Te dwa składniki nie są jedynymi witaminami, jakie zawiera masło shea. Istotna jest też zawartość witaminy F, która odpowiada za rozluźnienie mięśni. Samo odżywcze masło shea jest również naturalnym filtrem przeciwsłonecznym. Sprawdza się idealnie na dni słoneczne, ale niezbyt gorące, ponieważ posiada SPF5. Zawartość tych składników sprawia, że odżywcze masło shea jest z powodzeniem wykorzystywane w produkcji pomadek do ust. Samo masło shea jest również dostępne jako pojedynczy składnik i możemy je bez problemu nabyć. Jego konsystencja jest nieco twardsza i rozsmarowywanie na ciele czystego masła shea może być problemem. To jednak nie przeszkadza w wykorzystywaniu tego produktu jako pomadki do ust. Obecnie pomadki produkowane są zarówno w sztyftach, jak i w małych pojemniczkach, z których produkt nabieramy palcami. Taki też produkt możemy wykonać w domowym zaciszu.

Masło shea ma wiele zalet i jest cennym składnikiem przemysłu kosmetycznego. Polecane jest w suchości skóry oraz jej nadmiernym rogowaceniu. Jako produkt naturalny, chętnie wykorzystywany jest przez wegan i wegetarian. Sprawdzi się zarówno w słoneczną, wiosenną pogodę, jak i w mroźne, zimowe dni. Sposobów na wykorzystanie masła shea jest wiele, a wśród nich każdy może znaleźć coś dla siebie, a może nawet swoich bliskich. Warto spróbować skorzystać z drogocennych właściwości tego produktu.