Lady stosowane w cukierniach

 

Większość wyrobów spożywczych można przechowywać w temperaturze pokojowej, zatem mogą spokojnie leżeć na półkach sklepowych. Jednak zupełnie  inaczej wygląda sytuacja z produktami garmażeryjnymi lub taki, które od samego początku wymagają szczególnych warunków do przechowywania. Przeważnie mowa tu jest jest o wyrobach cukierniczych, mięsnych, nabiałowych czy garmażeryjnych.

Jak wyglądają lady chłodnicze?

lada chłodnilada chłodnicza cukierniczaczaWchodząc do cukierni, pierwsze co zobaczymy, to duże lady chłodnicze, w którym pięknie eksponowane są wyroby cukiernicze. Zachęcają do zakupu nie tylko unoszącą się wonią słodkości, ale także wyglądem. Wewnątrz lad znajdują się specjalne lampy, które swoją barwą podkreślają walory danych produktów. Bez lad chłodniczych sprzedaż ciast, tortów i różnych gotowych wyrobów cukierniczych nie byłaby możliwa, ponieważ wysoka temperatura spowodowałaby, że wypieki szybko straciłyby swoje kluczowe cechy. Jednak nie tylko cukiernie sięgają po takie wyposażenie, ponieważ tego typu urządzenia spotkamy także w sklepach mięsnych, rybnych, w restauracjach czy barach szybkiej obsługi.  Lada chłodnilada chłodnicza cukierniczacza jest wyposażona w agregat chłodniczy, który jest w stanie utrzymać niską temperaturą przez cały czas pracy, co zapewnia idealne warunki do przechowywania i bezpiecznej ekspozycji towaru. Jeżeli chodzi o materiały z jakich jest ona wykonana, to przeważnie jest to stal nierdzewna i szkło hartowane, ponieważ są one dopuszczone do kontaktu z żywnością. Od zewnętrznej strony, skierowanej do klientów, lada jest osłonięta szybą, która chroni produkty przez bezpośrednim kontaktem z brudem i kurzem. Natomiast od strony sprzedawcy, większość lad ma drzwiczki, które pozwalają na utrzymanie wewnątrz urządzenia odpowiedniego mikroklimatu. Niewątpliwą zaletą lad chłodniczych jest możliwość regulacji temperatury, dzięki czemu bez problemu dostosujemy ją do konkretnych wyrobów. Na pewno lada tego typu będzie niezastąpionym miejscem do ekspozycji wyrobów cukierniczych, ponieważ można w niej na wiele sposobów pokazać od najlepszej strony asortyment.

Jak wiadomo, kupujemy oczami, zatem klienci chętniej sięgają po to co ładnie i smakowicie wygląda. Taka lada chłodnicza  pewnością doskonale spełni swoją rolę i na pewno przyczyni się do zwiększenia sprzedaży. Jeżeli chodzi o sam zakup takiego urządzenia chłodniczego, to jest to spora inwestycja, ponieważ nowe lady kosztują kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt złotych. Jednak jest też tańsza alternatywa, którą jest wydzierżawienie takiego sprzętu lub kupienie używanego.