Koniczyna – najbardziej wartościowy składnik paszy

Wydechy motocyklowe oraz testy nowych rozwiązań technicznych.

Wielu rolników oprócz produkcją roślin typowo uprawnych (rzepak, kukurydza czy żyto) prowadzi również hodowlę mało wymagających roślin, które następnie sprzedawane są na paszę dla zwierząt hodowlanych. Niewątpliwie do jednych z najłatwiejszych, a zarazem najbardziej ekonomicznych w hodowli roślin tego typu zalicza się dobrze znana wszystkim koniczyna. Niewiele jednak osób wie o tym, że koniczyna ta występuje w kilku odmianach i stanowi wartościowy składnik pasz. 

Koniczyna – najbardziej popularny składnik w paszy

pasze w warmińsko-mazurskimPasza to nic innego jak rodzaj karmy, który najczęściej otrzymywany jest w wyniku produkcji produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego lub mineralnego. Wyróżniamy trzy podstawowe rodzaje paszy, ze względu na konsystencję samej karmy: pasze suche (popularne siano lub słoma), soczyste (trawa pastwiskowa, w tym koniczyna) oraz płynne (mleko, mocznik, melasa). Jeśli chodzi o zwierzęta kopytne (konie, krowy, kozy) oraz te raciczkowe (świnie) najbardziej popularna dla nich pasza zawiera spore ilości koniczyny. Wyróżniamy trzy podstawowe gatunki koniczyny (są to rośliny tzw. drobnonasienne): koniczynę białą (najbardziej popularną), koniczynę łąkową oraz koniczyna krwistoczerwona. Wszystkie wyżej przytoczone odmiany, w różnych kombinacjach oraz natężeniu, stosuje się w produkcji pasz dla zwierząt hodowlanych. O jej niewątpliwej popularności świadczy m.in. fakt, że pasze w warmińsko-mazurskim posiadają w swych składach bardzo dużo tej właśnie rośliny. Warto przy tym wiedzieć, że koniczyna ta nie jest podawana zwierzętom w suchej formie (jak np. siano), lecz powinna być jak najbardziej soczysta (a więc szczera). Koniczyny mają w swym składzie wiele minerałów oraz wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na systemy trawienne, zarówno dużych (krowa, konie, bydło) zwierząt, jak i tych małych (króliki hodowlane). Ponadto koniczyny posiadają w sobie dużo białka oraz soli mineralnych, które odżywiają organizmy zwierząt hodowlanych i dobrze wpływają na ich ogólną kondycję. Co ciekawe udowodniono również, że wielu gatunkom zwierząt to właśnie pasza soczysta złożona m.in. z koniczyny smakuje najbardziej (jest ona najchętniej konsumowana, znacznie częściej i chętniej np. od paszy suchej). Koniczyna jest również mięsista, dzięki czemu w pewnym stopniu dodatkowo nawadnia organizmy zwierząt (taka pasza nie wzmaga ich pragnienia). Ponadto koniczyna jest bardzo łatwa w uprawie (nie potrzebuje nawożenia, do prawidłowego rozwoju wystarczy jej jedynie odpowiednia wilgotność), jest również tania i łatwo dostępna (hodowana jest przez wielu polskich rolników). 

Koniczyna jest ważnym składnikiem paszy soczystej, którą produkuje się z myślą o zwierzętach hodowlanych. Ponadto jest łatwa w hodowli (nie wymaga dodatkowego nawożenia, wystarczy jej jedynie odpowiednia wilgotność), nie jest podatna na ataki szkodników. Za sprawą zawartych w sobie minerałów korzystnie wpływa na organizmy żywe (dobrze wpływa zwłaszcza na układ trawienny zwierząt kopytnych). Wszystkie wyżej wymieniony cechy wpływają na to, że jest ona jednym z najbardziej popularnych składnikiem pasz.