Jak przygotować sianokiszonkę?

Podstawą żywienia bydła jest dobrej jakości pasza, dostarczająca zwierzęciu wymaganych do rozwoju składników odżywczych. Pasza objętościowa decyduje o wysokich przyrostach, wydajności i produktywności zwierzęcia oraz jego kondycji zdrowotnej. Jedną z najbardziej popularnych i najlepiej sprawdzających się pasz objętościowych jest sianokiszonka. Zdobywa ona zdecydowaną przewagę nad sianem, gdyż zmniejsza straty w materiale, jest łatwa w skarmianiu i doskonała w przechowywaniu przez długi czas.

Najlepsza folia do kiszenia siana

wytrzymała folia do kiszonkiTen rodzaj paszy objętościowej, o ile jest dobrze zabezpieczony, może być z powodzeniem przechowywany nawet przez kilkanaście miesięcy bez straty na jakości. Sianokiszonka charakteryzuje się zawartością około 40% do 60% suchej masy, dużą zawartością białka, składników mineralnych i witamin. Pamiętajmy jednak, że jakość tej paszy zależna jest od jakości zakiszonego surowca oraz powodzenia procesu zakiszania. W przeciwieństwie do zielonek, pasza ta ma stałą wartość odżywczą, niezależną od warunków atmosferycznych czy od starzenia się roślin. Jednak aby sianokiszonka była paszą wysokiej jakości, konieczne jest jej solidne zabezpieczenie. Kluczowym elementem w prawidłowym jej przechowywaniu jest wytrzymała folia do kiszonki. Pozwala ona na szczelne opakowanie materiału do zakiszenia i zapewnienie odpowiednich warunków dla procesów fermentacji beztlenowej. Pamiętajmy, że każdy dostęp tlenu do paszy będzie zakłócał proces zakiszania, co odbije się na jakości. Wytrzymała folia do kiszonki jest zatem dobrą inwestycją. Wybierając folię warto kierować się nie tyle jej ceną, co jakością. Zwróćmy uwagę na takie elementy jak kleistość, która zapewni szczelne zabezpieczenie balotów. Równie ważna jest elastyczność, która zapobiegnie przerywaniu się folii podczas procesu owijania. Folia powinna być wyjątkowo odporna na trudne warunki pogodowe, takie jak śnieg, deszcz i grad, jak również na promieniowanie słoneczne.

Warto również zwrócić uwagę na kolory folii do owijania balotów. Producenci oferują nam cztery wersje kolorystyczne: biały, czarny, jasnozielony oraz ciemnozielony. Czym różnią się poszczególne folie? Otóż niczym, poza kolorem. Zróżnicowanie kolorystyczne pozwala natomiast oddzielić od siebie pasze z różnych pokosów, co przydaje się później podczas skarmiania. Nie zapominajmy jednak, że ciemne barwy przyciągają promienie słoneczne, a więc baloty będą bardziej się nagrzewać. Dlatego pierwsze pokosy opakujmy w jasną folię, a te późniejsze, kiedy miną upały, w ciemną.