Genetyczne testy na celiakię

Zdrowe odżywiania się stanowi coraz bardziej istotną kwestię dla wielu Polek i Polaków, co z pewnością jest jednym z najbardziej pozytywnych trendów w ostatnich latach. Po okresie zachłyśnięcia się bogata ofertą najróżniejszych produktów, które lawinowo pojawiały się na półkach sklepowych i zachwycały atrakcyjnym opakowaniem i smakiem, chociaż niekoniecznie zdrowym składem, zaczęliśmy zwracać większą uwagę na to, co jemy i znacznie częściej czytamy etykiety produktów, na których producenci muszą skład umieszczać.

Istota testów genetycznych w diagnozie celiakii

celiakia - testy genetyczneChociaż świadomość Polaków w zakresie zdrowego odżywiania rośnie, to w dalszym ciągu wiele osób postanawia przechodzić na różnego rodzaju diety eliminacyjne bez konsultacji z lekarzem czy dietetykiem. Bardzo popularne w ostatnim czasie stało się odrzucanie produktów zawierających gluten chociaż trzeba przyznać, że chociaż nie jest on najzdrowszym składnikiem żywności, to jego umiarkowane spożywanie jest niegroźne w większości przypadków. Wyjątkiem jest tutaj celiakia, która jest chorobą, w której spożywanie nawet śladowych ilości glutenu może wiązać się z nieprzyjemnymi dla chorego konsekwencjami. Jeżeli mamy podejrzenie i musi u nas diagnozowana być celiakia – testy genetyczne są jednym z podstawowych elementów procesu weryfikacji, czy musimy przejść na rygorystyczną dietę. Niestety, celiakia w odróżnieniu od nietolerancji na gluten jest chorobą nieuleczalną, dlatego tak ważne jest postawienie prawidłowej i jednoznacznej diagnozy. Trzeba jednak pamiętać, że test genetyczny nie daje jednoznacznej odpowiedzi na temat choroby. W przypadku wyniku negatywnego mamy wprawdzie pewność, że nie posiadamy genu celiakii i na pewno nie na nią chorujemy, natomiast w przypadku wyniku pozytywnego dowiadujemy się, że taki gen mamy ale mimo to może on pozostawać uśpiony jeszcze przez wiele lat, a nawet przez całe życie. Testy genetyczne są jednak konieczne, ponieważ stanowią podstawowy test wykluczający celiakię u pacjenta, co może uchronić go przed niepotrzebnym stosowaniem kosztownej i trudnej na co dzień diety.

W Polsce diagnostyka celiakii jest coraz skuteczniejsza, a sama choroba dla wielu osób ma coraz mniej tajemnic. Osoby chore muszą zwracać dużą uwagę na kupowane przez siebie produkty i muszą wybierać te opatrzone logo przekreślonego kłosa, które stanowi potwierdzenie spełniania przez dany produkt rygorystycznych wymogów dla uzyskania certyfikatu, dzięki któremu osoby z celiakią mają pewność, że ten produkt jest dla nich bezpieczny.