Gdzie wykorzystuje się pastę sezamową tahini?

Kuchnia Bliskiego Wschodu korzysta z wielu roślinnych składników, które charakteryzują się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale też właściwościami prozdrowotnymi. Używanie pasty sezamowej tahini jest coraz popularniejsze, ze względu na jej obecność w różnych popularnych daniach. Jest to niezwykły składnik, będący bogatym źródłem białka. Z tego powodu poleca się go osobom na dietach bezmięsnych.

W jakich daniach stosuje się pasty sezamowe?

tahiniNaturalne produkty pochodzenia roślinnego charakteryzują się dużo większą ilością właściwości prozdrowotnych. Z tego powodu warto jest dołączać je do swojej diety, jako składniki potraw, które również smakowo je urozmaicą. Jednym z popularnych w kuchni Bliskiego Wschodu dodatków jest tahini. Pasta wykonana z podprażanych, zmielonych ziaren sezamu, charakteryzuje się słodkim smakiem i płynną konsystencją. Sprawdza się doskonale we wszelkich dietach bezmięsnych, ponieważ posiada porównywalną do jajek ilość białka, które jest niezbędnym dla zdrowia związkiem organicznym. Powinno ono być regularnie dostarczane organizmowi w formie posiłków lub suplementów. Wśród najczęstszych zastosowań tahini jest używanie jej jako pasty na kanapki lub wypieki. Wystarczy zmieszać ją z naturalnym słodzikiem, na przykład w postaci karobu, aby otrzymać słodkie smarowidło, przypominające w smaku chałwę. Równie popularne jest używanie jej do przygotowywania hummusu, który używany jest jako dip do warzyw lub zdrowych przekąsek, a także jako dodatek do wrapów lub kanapek. Tahini nadaje się świetnie do produkcji sosów do sałatek o lekko słodkim posmaku. Te różnorodne zastosowania sprawiły, że składnik ten jest używany również w kuchni chińskiej czy japońskiej. Sezam jest bogatym źródłem nie tylko białka, ale również nienasyconych kwasów tłuszczowych, żelaza czy magnezu. Wspomaga układ krążenia, a także układ trawienny, ze względu na dużą ilość błonnika. W tahini można zaopatrzyć się w sklepach sprzedających zdrową żywność lub specjalizujących się w produktach charakterystycznych dla konkretnych regionów świata.

Dostarczanie organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych jest możliwe dzięki odpowiedniemu odżywianiu się. Wprowadzenie do swojej diety składników takich jak tahini może zaowocować usprawnionym trawieniem, a także poprawą stanu krążenia. Pasta sezamowa jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw, które urozmaicą dietę nie tylko dodając do niej nowe smaki, ale też związki organiczne, niezbędne dla odpowiedniego funkcjonowania organizmu.