Doskonałe marynaty dzięki liściom kolendry

 

Przypominająca na pierwszy rzut oka pietruszkę kolendra jest wyjątkowo zdrową rośliną, która charakteryzuje się intensywnym zapachem oraz smakiem. Ma ona wszechstronne zastosowanie w kuchni, wykazuje właściwości zdrowotne, dlatego często stosowana jest w medycynie naturalnej. Usprawnia trawienie, poprawia apetyt, uspokaja, świetnie sprawdza się w przypadku zatruć pokarmowych. Może być stosowana jako przyprawa, a także dodatek do dekoracji różnych dań.

Liście kolendry nadają smak potrawom

liść kolendry do marynatyWykazuje właściwości lecznicze, poprawia perystaltykę jelit, usprawnia trawienie. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, obniża poziom cholesterolu, cukru i ciśnienia krwi. Jej liście mają delikatny anyżowy zapach, często stosowane są w kuchni azjatyckiej. Świetnie komponuje się z daniami meksykańskimi, jest składnikiem sosu guacamole. Ważne, by dodawać kolendrę dopiero pod koniec gotowania, gdyż wówczas nie traci swojego wyjątkowego aromatu i smaku. Jej liście posiadają dużo witamin i minerałów, są wyjątkowo smaczne. Można wykorzystać liść kolendry do marynaty, gdyż wówczas nadaje jej wyjątkowy smak. Kolendra doskonale smakuje zarówno w wersji suszonej, jak i świeżej. Jest składnikiem wielu mieszanek przypraw, może być dodawana do marynat. Warto stosować ją do mięs, które będą grillowane. Świetnie komponuje się z bazylią, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Marynata z kolendrą jest doskonałym pomysłem w przypadku osób, które cenią aromatyczny i doskonały smak potraw. W kuchni z powodzeniem mogą być wykorzystywane zarówno aromatyczne świeże, suszone liście kolendry, jak i korzeń oraz zmielone nasiona. Kolendra idealnie pasuje jako dodatek do sałatek, ryb, marynat, zup z warzyw, dań strączkowych, pasztetów oraz mięs. Zawiera witaminę A i C, witaminy z grupy B. Stosowana jest w ziołolecznictwie jako środek na wiele dolegliwości. Zwiększa walory smakowe każdego dania, z pewnością zyska na tym smak różnorodnych potraw.

Ta popularna roślina przyprawowa dostępna jest zarówno w formie suszonych liści, jak i świeżych. Jej wyjątkowy smak sprawia, że świetnie łączy się z różnymi dniami, dobrze komponuje z sosami i warzywami, mięsem. Dzięki niej sprawimy, że posiłki będą wyjątkowo smaczne. Jest doskonałym dodatkiem do marynat, w połączeniu z innymi ziołami sprawia, że mięsa nabierają wyjątkowego smaku. Liście kolendry nadają wyrazistości różnym daniom. Świeże mogą być wykorzystywane do sałatek oraz kanapek, są także doskonałą ozdobą różnych dań. Z kolei suszone i mielone są składnikiem licznych przypraw.