Ciastka z mąki owsianej

Któż z nas nie lubi słodyczy, które poprawiają nam humor? Czasem mają zbawienny wpływ na nasze ciało i umysł, dlatego nie warto z nich całkowicie rezygnować, ale dobrze jest je ograniczyć do minimum. Nadmierne spożywanie cukru może się przyczynić do otyłości albo innych, groźnych chorób, dlatego lekarze zalecają, aby popularne słodycze będące bombami kalorycznymi zamienić na ich zdrową wersję.

Jak smakują ciasteczka owsiane?

dobre ciastka owsiane bez mąkiW cukierniach w całym kraju znajdziemy popularne kruche ciasteczka z dodatkiem kakao, miodu czy polane obfitą warstwą lukru. Z pewnością smakują on wyśmienicie, ale ich wartość kaloryczna jest tak duża, że lepiej omijać je szerokim łukiem, jeżeli jesteśmy na diecie odchudzającej. Podobnie mają osoby, które stosują dietę eliminującą gluten z żywności, ponieważ większość dostępnych w sprzedaży ciastek jest przygotowana z mąki pszennej, która jest uboga w wartości odżywcze i zawiera gluten. W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem okazuje się samodzielne przygotowywanie wypieków, gdyż tylko wtedy w stu procentach wiemy co jemy. Dobre ciastka owsiane bez mąki będą idealne dla osób odchudzających się lub będących na diecie bezglutenowej. Trzeba zauważyć, że owies jest bogaty w cenne dla naszego zdrowia witaminy i minerały oraz są niskokaloryczne. Z pewnością wypieki bez mąki będą lżejsze, ale równie smaczne. Mąkę owsianą można uzyskać przez zmielenie płatków owsianych, zatem nie trzeba jej specjalnie kupować. Do przygotowania takich ciasteczek będą nam potrzebne jajka, tłuszcz w postaci masła lub oleju kokosowego, słód w formie miodu, ksylitolu czy syropu klonowego oraz mąki owsianej. Do tego przyda się jeszcze szczypta proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej. Jeżeli chcemy, aby ciastka miały bardziej wyraźny smak, to można do nich dodać wiórki kokosowe, orzechy, pestki i nasiona albo suszone owoce. Ciasteczka owsiane są bardzo kruche, smaczne i zdrowe, dlatego bez wyrzutów sumienia możemy je dawać naszym dzieciom. Bez obawy o jakość, można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez długi czas.

Na rynku jest dostępnych wiele rodzajów ciastek, które mogą mieć lepszy lub gorszy skład, ale niewiele z nich może się pochwalić w stu procentach naturalnym składek. Ciastka owsiane są jednym z niewielu rodzajów, które mogą jeść wszyscy bez względu na stan zdrowia czy stosowaną dietę. Oczywiście zawsze istnieje możliwość dowolnego modyfikowania składu, gdyż mogą być osoby, które są uczulone na jajka i wtedy zamiast nich można dodać banany.